Saturday, October 27, 2012

Despre multitasking

Ready to Go !

Pentru cine nu ştie ce înseamnă multitasking, am să va explic pe scurt – înseamnă să faci două sau mai multe lucruri deodată = multitasking, noi oameni trăim în secolul vitezei, cu atâtea tehnologii în prezent şi în dezvoltare permanentă. Avem atâtea lucruri de făcut şi importante. se cere productivitate mare în scurt timp. Asta înseamnă să îndeplinim mai multe sarcini în acelaşi timp ceea ce înseamnă “multitasking” mai multe rezolvări în acelaşi timp. Dar oare este posibil acest lucru la un om ? Un răspuns ar fi “da” depinde ce sarcini ai de îndeplinit în acelaşi timp. Eu zic că “nu” pentru că este imposibil.. creierul nostru NU este făcut să lucreze în multitasking. Dacă eliminăm lucrurile pe care le facem înconştient cum ar fi: mersul, mişcările etc.. rămânem cu lucrurile în care trebuie să ne luptăm cu o informaţie nouă şi ordonarea lor pentru rezolvare. În aceste condiţii creierul nu dă randament şi eşti predispus să faci greşeli. Pentru a scăpa de această problemă, va trebui să facem lucrurile pe rând ordonat în funcţie de prioritatea fiecăruia. Iată care sunt consecinţele multitasking-ului la om:

- neputinţa rezolvării problemelor
- inhibarea activităţilor creative
- creşterea nivelului de stress
- gândire lentă
- oboseala şi epuizarea

Iată metode şi tehnici, acesta este un sfat extrem de important, după doar 20 de minute de lucru în multitasking şi concentrare ne simţim obosiţi, nervosi, apăsaţi şi stresaţi pentru că multitasking-ul nu ne oferă pauzele necesare pentru a se creea legături neuronale puternice. Care este soluţia ? Soluţia este ca să lucrăm la un singur task odată. Cum facem acest lucru ? Folosind o tehnică simplă şi anume: lucrăm 25 de minute la un singur task iar 5 minute luăm pauză. După 4 cicluri complete lucru - pauză trebuie să luăm o pauză mare de 30 de minute pentru relaxare.

De acum înainte când editezi un document, nu încerca să faci două lucruri în acelaşi timp pentru că nu funcţionează (este imposibil), trebuie să te concentrezi strict pe o singură acţiune.


No comments: